Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Генеральний секретар НАТО не хоче припиняти вогонь в Україні

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У своїх повідомленнях, посилаючись нібито на слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, пропагандисти стверджують, що НАТО планує продовжувати вести вогонь в Україні, й не припинятиме його. Проте це — неправда. Насправді ж НАТО не може припинити вогонь, адже війська Альянсу не воюють в Україні. Насправді генеральний секретар НАТО регулярно заявляв і констатував, що Альянс не є стороною конфлікту в російсько-українській війні, тому і не може припиняти вогонь в Україні.

Як пишуть фактчекери StopFake, для створення фейку пропагандисти використали фрагменти з виступу генсека НАТО на конференції ООН зі зміни клімату (СОР27). Однак Столтенберг під час конференції заявив, що потрібно покласти край війні й назвав найліпший та найпростіший спосіб зробити це для Путіна — «поважати суверенітет сусіда — України».

Проте такі фейки потрібні Росії для того, щоб вкотре підживити наратив про те, що насправді Росія воює не з Україною, а з країнами Заходу, НАТО тощо. Цей фейк також підживлює й наратив про так зване західне управління Україною. У такий спосіб Росія вкотре хоче застовпити думку про те, що Україна та чинна тутешня влада не є суб'єктними, і всі рішення, зокрема, й дуже важливі — щодо припинення вогню, приймаються за вказівкою західних кураторів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись