Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Київ знущається з могил загиблих у Лимані, проводячи ексгумацію

Повідомлення такого змісту з'являються у російських пропагандистських ЗМІ. Для того, щоби відбілити репутацію російських окупантів, пропагандисти стверджують, що Київ вчиняє «наругу» над українцями, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ексгумацію тіл людей, які загинули в умовах окупації й поховані в братських могилах, російські пропагандисти називають «верхом цинізму». 

«Київ заради задоволення своїх політичних амбіцій глумиться з могил загиблих мирних жителів Лимана…Київ не лише жорстоко вбив усіх цих людей, а й після смерті намагається використати їх у своїх злочинних цілях», — стверджують пропагандисти.

На меседж звернули увагу фактчекери Stopfake. Як пишуть фактчекери, ексгумація тіл зі стихійних поховань, виявлених у деокупованому Лимані, необхідна для встановлення осіб загиблих та причини їхньої смерті. Більшість загиблих внаслідок дій російських загарбників — цивільні особи.

Раніше такий самий меседж про наругу над тілами російські окупанти ширили після звільнення Ізюма, де Україні також довелося проводити ексгумацію тіл. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись