Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна попросила НАТО завдати по Росії превентивний ядерний удар

Таку тезу ширять проросійські блогери та телеграм-канали. У повідомленнях стверджують, що Володимир Зеленський закликав країни НАТО завдати превентивного удару по Росії, перш ніж вона застосує ядерну зброю проти України. Проте насправді Зеленський не закликав НАТО до застосування ядерної зброї. 

Як пишуть аналітики проєкту EU vs Disinfo, твердження про те, що президент Зеленський закликав завдати превентивних ядерних ударів по Росії, є неправдивим і виникло через неправильне тлумачення перекладеного інтерв’ю. Як пишуть аналітики, насправді ні США, ні ЄС не зацікавлені в ядерному сценарії в Україні. Будь-який ядерний вибух може мати непередбачувані наслідки для всього світу. Ядерні опади після вибуху на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року також досягли Сполучених Штатів, хоча їх концентрація була нижча, ніж у Європі.

Натомість Росія постійно натякає на можливість застосування ядерної зброї у війні проти України. Контрнаступ України, спрямований на повернення своїх територій, породив нову хвилю ядерного шантажу з боку Росії. Саме Росія намагається тримати міжнародну спільноту в напрузі суперечливими заявами щодо застосування ядерної зброї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись