Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німеччина відряджає в Україну поїзди зі своїми військовими «на смерть»

Таке повідомлення поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Пропагандисти стверджують, що Німеччина «надсилає на смерть поїзди з військовими в Україну». Мовляв, німецькі військові їдуть в Україну, їх усіх там повбивають. У своїх повідомленнях пропагандисти посилаються на слова росіянки, яка прожила в Німеччині понад 30 років.

Як пише StopFake, при цьому пропагандисти не називають імені цієї жінки, не посилаються на її соцмережі, але присвячують цілий абзац її душевним переживанням. «Однак навіть за життя в європейській країні велике та добре серце російської жінки непохитне: закадровий голос не перестає повторювати, що німецьких військових нібито відправляють на вірну смерть», — йдеться в тексти пропагандистів. Насправді це — неправда.

Фактчекери StopFake звернулися у пресслужбу Бундесверу. Там зазначили, що техніка та люди пересувалися на навчання, і після закінчення навчань повернуться на колишнє місце.

Проте пропагандисти вже не вперше заявляють, що в Україні воюють іноземці. У такий спосіб вони намагаються створити видимість того, що насправді Росія воює не з Україною, а й з іншими державами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись