Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Західні ЗМІ опублікували фото несправжніх постраждалих від ракетних ударів в Києві

Таку тезу поширюють російські пропагандистські медіа. Щоб нівелювати наслідки російських ракетних ударів, які країна-агресор нанесла по Києву 10 жовтня, пропагандисти стверджують, що фотографії наслідків обстрілів — фейкові, а люди на них, які нібито постраждали — актори. Проте це — неправда.

На фейк звернули увагу фактчекери зі StopFake. Свідчення фотографів та журналістів міжнародних видань, які працювали на місці трагедії, а також розповіді постраждалих, спростовують чергову російську дезінформацію.

Як пишуть фактчекери, журналісти міжнародних ЗМІ проводили репортажі безпосередньо з місця подій. Жахливі сцени з Києва потрапили у світові ЗМІ та шокували громадськість, але прокремлівські пропагандисти цинічно заявили, що фотографії — несправжні.

Насправді 10 жовтня російська армія запустила 84 крилаті ракети та 24 безпілотні літальні апарати. ППО України вдалося збити 43 ракети та 13 БПЛА. Внаслідок обстрілу загинули 19 осіб, 105 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Російська пропаганда вже не вперше намагається звинуватити Україну в брехні. Схожа риторика пропагандистів була й після трагедії в Бучі чи ракетних ударів по Вінниці. У такий спосіб вони намагаються залагодити провину Росію. Мовляв, насправді Росія запускає ракети лише на військові об'єкти, не руйнує цивільну інфраструктуру й не вбиває людей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись