Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Румунські вболівальники нібито викрикували прізвище «Путін» на матчі збірних України та Румунії на Євро-2024 з футболу

Пропагандистські ресурси поширюють відео, на якому румуни, які приїхали вболівати за свою збірну в матчі проти збірної України на Євро-2024 з футболу, нібито скандували на стадіоні прізвище російського диктатора. 

Однак насправді це відео ― фейк. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. В оригінальному відео на стадіоні під час матчу між збірними України та Румунії скандували саме українські вболівальники. І йдеться не просто про прізвище Путіна, а про відому «кричалку» українських уболівальників «Путін — ху*ло!» ― творці цього фейку просто підредагували оригінальну звукову доріжку, вирізавши з неї частину.

Створюючи фейки такого штибу, росіяни намагаються втішити себе, адже саму збірну Росії з футболу на Євро-2024 не допустили. Раніше ми аналізували фейк, буцімто Al Jazeera повідомила, що українських футбольних фанів затримали через нацистські графіті в Катарі на Чемпіонаті світу 2022 з футболу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись