Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито навмисно обстрілюють поля на Херсонщині, щоб знищити врожай

Проросійські ресурси пишуть, що військовослужбовці ЗСУ нібито б'ють з артилерії та провокують пожежі на лівобережжі Дніпра. Як результат, вони начебто знищують посіви на Херсонщині. Ба більше, українські оператори FPV-дронів нібито скеровують їх на комунальників і карети швидкої допомоги. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на колаборанта Сальдо.

Джерело: SPRAVDI

Насправді ЗСУ не вдаються до терористичних обстрілів тимчасово окупованої частини Херсонщини. Цим займається винятково російська армія, пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. 

Наприклад, голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що ввечері 8 червня 2024 року російські військові скинули вибухівку з дрона на машину швидкої допомоги: «В одному з населених пунктів Білозерської громади окупанти скинули вибухівку з дрона на бригаду медиків, які поспішали на виклик. У водія діагностували вибухову травму та контузію. Фельдшер не постраждала».

Українські ж оператори FPV-дронів направляють своїх «пташок» тільки на живу силу армії РФ, її бойову техніку, склади з ПММ та укріплення. У Центрі додають, що поширені колаборантами заяви – це чергова кампанія з дискредитації ЗСУ перед мешканцями окупованих територій, які перебувають в інформаційній блокаді. Раніше ми аналізували російський меседж, буцімто «Херсон чекає на Росію».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись