Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Херсон нібито чекає на Росію

Пропагандисти не припиняють спроб виправдати російську агресію проти України, мотиви якої приховуються під наративом про «необхідність звільнення росіян в Україні». Для просування цього меседжу російські медіа знову стверджують, що мешканці міста Херсон нібито чекають на «російських визволителів» і «підтримують» вторгнення Росії в Україну. На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake.

Російські медіа використали висловлювання намісника окупаційних влад, колаборанта Володимира Сальдо, якого не можна вважати достовірним джерелом інформації. Хоча Кремль і називає його «губернатором Херсонської області Росії», ця позиція є фіктивною. В Україні Сальдо перебуває в розшуку за державну зраду і порушення територіальної цілісності країни. Крім того, Володимир Сальдо перебуває під численними санкціями України, ЄС, Великої Британії, США, Швейцарії, Японії, Нової Зеландії, Канади та Австралії.

Після масованих обстрілів мирних міст, знищення цивільної інфраструктури та масового вбивства мирного населення рівень самоідентифікації українців досяг максимуму за всі роки незалежності країни. Згідно зі всеукраїнським соціологічним опитуванням групи «Рейтинг», опублікованим 29 січня 2024 року, в Херсонській області зареєстровані дуже високі показники відчуття української ідентичності — більшість опитаних назвали себе переконаними українцями з європейської нації. При цьому найчастіше опитані зазначали про українську ідентичність як про свідомий вибір, загострений війною.

Росія регулярно обстрілює кожний район міста, вбиваючи мирне населення Херсона та завдаючи колосальної шкоди критичній інфраструктурі. Саме дії російських військ призвели до значних матеріальних та людських втрат у Херсоні, що викликає негативні емоції в абсолютної більшості місцевих мешканців. Згідно з опитуванням Фонду громади Херсона «Захист» (2023 рік), лише 8% херсонців зазначили, що не постраждали внаслідок ворожих обстрілів. Кожна третя херсонська сім'я втратила майно через російську агресію. У третини (35%) херсонців пошкоджено квартиру або приватний будинок, 27% опитаних зазначили, що пошкоджений їхній багатоквартирний будинок, ще у 23% було пошкоджено майно. Значна шкода також завдана здоров'ю херсонців: 35% свідчать, що у їхніх сім'ях є люди, які почали страждати на психічні розлади, у 3% у сім'ї поранені. Проте найстрашніше, що через обстріли міста гинуть люди. Під час опитування 2% херсонців сказали, що в їхніх сім'ях є загиблі.

Більшість опитаних вважають, що відновлення Херсона повинно відбуватися передусім за рахунок держави-агресора (79%), яка має бути покарана за свої злочинні дії.

Російський міф про «ісконно російський південний схід» України, який, на думку окупантів, повинен включати і Херсонщину, ніколи не підтверджувався фактами. Варто нагадати, що після розпаду Радянського Союзу під час всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року за незалежність України проголосували 93,13% жителів Херсонщини. Таким чином, вони підтвердили своє бажання жити в незалежній і суверенній державі — Україні. А під час всеукраїнського перепису населення 2001 року переважна більшість херсонців (82%) вважали себе українцями.

«Детектор медіа» писав, що російська пропаганда намагається створити враження, начебто на тимчасово окупованих територіях процвітає і відновлюється життя, а на підконтрольних Україні — панує безлад.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись