Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Жінок нібито кинули воювати під Авдіївку

У мережі поширюється відеоролик, де кілька жінок у військовій формі стверджують, що їх відправили воювати під Авдіївку через рішення «режиму Зеленського». Мовляв, причиною цього є бажання Зеленського створити «картинку» для Мюнхенського форуму з безпеки. Проте відео, швидше за все, є інсценізацією.

На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake. По-перше, жінки у відео навряд чи є військовослужбовицями — макіяж, довге розпущене волосся та манікюр зазвичай заважають виконанню бойових завдань. Також на них немає екіпірування, необхідного під час бою. Крім того, на їхній формі немає ідентифікаційних знаків.

По-друге, у відео помітно «ламану» українську мову жінки, яка намагається говорити нею. Це може вказувати на те, що вона не є її носієм.

По-третє, відео з'явилося вперше в тікток-профілі, який, імовірно, створено спеціально для поширення цього ролика. Наразі це єдиний допис на цій сторінці, що свідчить про його неорганічну появу. Відео поширюється виключно через проросійські анонімні телеграм-канали та проросійські групи на фейсбуці, але навіть користувачі цих каналів висловлюють сумніви щодо його достовірності.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати український уряд та особисто Зеленського, особливо на тлі активного суспільного обговорення можливих змін до процесу мобілізації. «Детектор медіа» вже писав про інші російські вигадки стосовно мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись