Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Кулеба нібито запропонував перейменувати Авдіївку на Прагу, щоб активувати статтю 5 Статуту НАТО

Російські новинні ресурси та користувачі соціальних мереж, що транслюють проросійську риторику, поширюють нібито цитату міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Мовляв, в Україні розглядали ідею перейменувати місто Авдіївка на Прагу для активації статті 5 Статуту НАТО і цим спровокувати війну з Росією з боку держав-членів Альянсу. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ніколи не висловлював таких абсурдних пропозицій, і такої цитати немає на його офіційних сторінках у соцмережах або інших каналах комунікації МЗС України. Цю вигадану цитату поширювали лише в російських телеграм-каналах та в постах користувачів у соцмережах.

Щодо вступу України до НАТО та активації пункту 5 Статуту, міністр у своїй статті для Foreign Affairs писав, чому Україна повинна вступити до НАТО, зазначаючи, що це забезпечить її захист згідно з цим пунктом.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дезінформувати та дискредитувати Україну перед світом. Мовляв, українські дипломати доходять до відчайдушних та абсурдних спроб вступу України до НАТО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись