Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни «знищили» в Україні склади з боєприпасами зі збідненим ураном

Таку інформацію поширили пропагандистські медіа. У повідомленнях ідеться, що російські війська нібито завдали ракетних ударів по Києву, а саме по складах із боєприпасами зі збідненим ураном. Автори публікацій писали, що Києву «загрожує» доля Чорнобиля, адже після вибуху весь урановий пил, мовляв, розійшовся українською столицею. Тож навіть закликають киян якнайшвидше евакуюватися, аби врятуватися від радіації. Однак це — брехня. 

Фактчекери проєкту StopFake проаналізували цей кейс і визначили, що Росія не могла знищити такі боєприпаси, оскільки їх Україна ще навіть не отримувала. Крім того, за останні декілька днів жодної інформації про вибухи складів у Києві чи області не було. Лише 6 вересня за результатами свого візиту держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакету допомоги Україні, зокрема озброєння, серед якого також снаряди зі збідненим ураном для американських танків Abrams. Жодних дат імовірної поставки озброєння в Україну посадовець не зазначав. Та й українські медіа не виходили з новинами про отримання такого типу зброї. Це просто вкид російських «новинних» ресурсів. 

Понад те, російський агітпроп намагається подати зброю зі збідненим ураном як таку, що здатна знищувати людей і взагалі випромінювати радіацію. Так, збіднений уран справді є радіоактивною речовиною, але не настільки небезпечною, аби її застосування забороняли. Простіше кажучи, снаряд «не фонить». Тобто вплив радіоактивного випромінювання збідненого урану несуттєвий. Наприклад, військовий експерт "Бі-бі-сі" Павло Аксьонов пояснив, що снаряди з осердями зі збідненого урану не заборонені жодними конвенціями. Вони складаються з тонкого осердя (шпиля), який  виготовляють із важких та міцних сплавів із застосуванням вольфраму або збідненого урану. І власне тільки в осерді міститься збіднений уран, якщо взагалі так є, а не весь снаряд несе в собі «радіацію», як у цьому намагаються переконати пропагандисти. 

Росіяни постійно маніпулюють ядерним питанням. Минулої осені пропагандисти й російські чиновники переконували, що в Україні створюють «брудну бомбу» та готуються застосувати цю зброю з нібито «ядерними відходами» — збідненим ураном. Уже зараз називають Україну «величезною загрозою» для виникнення ядерної катастрофи, мовляв, саме через поставки такої зброї. 

Також пропагандисти писали, що Україна нібито готує ядерний удар по Росії; пояснювали, як українські війська буцімто здійснюють фальшиві атаки на ядерних об’єктах, аби звинуватити в цьому Кремль. Хоча відомо, що до ядерного шантажу, постійного терору та ультиматумів вдається саме Москва. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись