Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський підписав закон про легалізацію виїзду за кордон для представників ЛГБТКІА-спільноти

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський нещодавно нібито підписав закон, який дозволяє представникам ЛГБТКІА-спільноти безперешкодно виїжджати за кордон. До публікацій автори додають скриншот «новини» із сайту «Громадське». Це — неправда. 

Дослідили кейс аналітики StopFake, які насамперед перевірили автентичність самого скриншоту і виявили, що він несправжній. Автори фейкової публікації просто заскринили іншу новину із зображенням Зеленського та змінили заголовок у фоторедакторі. Крім того, на офіційному сайті президента та в спеціальному розділі «Укази» нема жодної інформації про таку законодавчу ініціативу. Якщо здійснювати там пошук стосовно самої ЛГБТКІА-ком'юніті, є лише петиції з різноманітними закликами, зокрема й про дозвіл на виїзд за кордон. Та все ж петиції — це спроба приватних осіб звернутися до влади й адвокатувати якісь ініціативи. До створення цієї петиції Володимир Зеленський жодного стосунку не має. 

Фактчекери нагадали, що з країни наразі заборонено виїжджати чоловікам від 18 до 60 років згідно із законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Якщо є документи, які підтверджують стан таких осіб як нездатних до військової служби, то й вони можуть виїхати за кордон. Але це, звісно,  не єдина умова. Також трансгендерні люди мають право виїхати за кордон, якщо матимуть при собі низку документів. Про це йдеться у звіті правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ». Потрібно мати довідку про здійснення трансгендерного переходу, після чого звернутися до органів реєстрації цивільного стану та отримати нове свідоцтво про народження й потім біометричний паспорт. Правозахисники пояснили, що без наявності відповідних документів та висновку медичної комісії — якщо у трансгендерних жінок вказано у документах  стать «чоловік» — така особа підлягатиме мобілізації. 

Російський агітпроп вкотре інструменталізує ЛГБТКІА-спільноту та зображає людей слабкими, недолугими й такими, що хочуть «втекти за кордон» і не нести військову службу. У цьому кейсі Кремль апелював до усієї спільноти — лесбійок, геїв, бісексуалів та бісексуалок, трансгендерних людей, інтерсекс-людей та інших і так натякнув на «немічність» цих людей, що аж Володимир Зеленський нібито ладен відправити їх з країни. Однак присутність ЛГБТ-людей у соціумі, і в армії зокрема, свідчить про протилежне ставлення до цієї спільноти в українському дискурсі. 

Наприклад, ще у 2018 році в Україні створили об’єднання «Українські ЛГБТ військові за рівні права». Засновником цієї організації є тодішній доброволець батальйону «Донбас», а нині боєць 72-гої окремої механізованої бригади, Віктор Пилипенко, який зробив перший камінаут як ветеран-учасник бойових дій. У самій організації кажуть, що вона налічує 300 ЛГБТКІА-військових, серед яких – 20 пар, і це лише ті, хто має активну соціальну позицію. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись