Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна готова вічно воювати в обмін на пожиттєву допомогу Заходу

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський готовий підписати «пожиттєву угоду» на проведення війни, аби отримувати «вічну допомогу Заходу». Мовляв, Зеленський аж ніяк не може заспокоїтися та висловлює свою жадобу до необмежених ресурсів. У результаті пропагандисти підсумовують: Зеленський кидає українців у капіталістичну «західну м’ясорубку». 

Жодного договору про проведення «вічної війни» на території України президент, очевидно, не збирається підписувати. Такі слова з боку російських пропагандистів надто перебільшені й створюють апокаліптичне враження того, що Україною керують, мовляв, ззовні, а її президент потурає західним посадовцям заради власної наживи. Російський агітпроп неодноразово маніпулював питанням отримання гуманітарної допомоги: зображав Зеленського жебраком, якому досить канючити зброю та інші ресурси. Також пропагандисти писали, як українці нібито хитрують чи вдаються до прямих злочинів — обстрілів цивільних — усе для того, аби заволодіти бажаним. 

Ці намагання свідчать про демонізацію України, створення хибного враження про неї у країн-партнерок. Приміром, схожу риторику використовують в анонімних телеграм-каналах у відповідь на приїзд іноземних політиків до України. Пропаганда системно просувала тезу, що тривоги в Україні несправжні, а є лише спробами залякати іноземців та отримати якомога більше зброї. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись