Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Атаки ЗСУ в Севастополі — це «акт тероризму»

Таку тезу поширили в пропагандистських медіа. У повідомленнях ішлося, що в ніч на 13 вересня 2023 року в тимчасово окупованому Севастополі пролунала серія вибухів. Було зафіксовано три епіцентри займання. Згодом з’ясувалося, що бійці Сил спецоперацій ЗСУ здійснили атаку на місто та за її результатами знищили російський десантний корабель, а також підводний човен. В українській розвідці повідомили, що судна, найімовірніше, не зможуть відновити. Натомість у прокремлівських телеграм-каналах назвали таку атаку «терористичною» з боку України. Мовляв, її спрямували нібито на цивільних, а українська армія лише прикривається знищенням суден. 

Аналітики проєкту StopFake проаналізували цю пропагандистську тезу та пояснили, що Україна не порушує жодних норм міжнародного права, оскільки здійснює атаки на військові об'єкти, за допомогою яких Росія скоює воєнні злочини проти українців. Власне, тероризм —  це навмисні та прицільні атаки Росії на мирні українські міста. Фактчекери пояснили: здійснюючи атаки на тимчасово окуповані Росією території, Україна лише захищається. Такі дії відповідають нормам міжнародного права. 

Ті ж самі кораблі використовували окупанти, аби вбивати українців та нищити українську цивільну інфраструктуру. Відповідно до 51 статті статуту ООН про право на самооборону Україна легально завдає ударів по російських військових об’єктах в окупованому Криму. Тобто не йдеться про жоден терористичний акт, якщо Україна захищається від країни-терориста. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись