Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни розсилають українським військовим повідомлення в Signal із закликом здаватися в полон

Українські користувачі додатку Signal, що популярний у військовослужбовців, отримують повідомлення із закликом здаватися в полон. Нібито за певною частотою українські військові можуть добровільно «обрати життя».

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Агітпроп змавпував український проєкт «Хочу жить», що з’явився у 2022 році завдяки Головному управлінню розвідки Міноборони України, де росіяни можуть здатися в полон. Доступ до табору полонених в Україні мають Червоний Хрест, ЗМІ, а ще він відповідає стандартам Женевської конвенції.

Проте українців, що перебувають у російському полоні, катують, вчиняють психологічне насильство, а міжнародні організації не мають доступу до місць їх утримання. Росіяни також вчиняють масові вбивства. Як повідомило ГУР, «28 липня на території колишньої виправної колонії №120 в місті Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух». Внаслідок цього загинули українські полонені. Станом на 28 липня 2023 року з 59 повернутих тіл загиблих людей ідентифікували 52.

Агітпроп намагається відвернути увагу та зняти з себе відповідальність за катування, неналежне поводження та вбивства українських військовополонених, мовляв, вони створили всі умови для безпечної здачі в полон. Раніше ми спростовували фейк про те, що командир «Азову» Денис «Редіс» Прокопенко повторно потрапив у полон.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись