Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський вирішив обстріляти Костянтинівку, щоб «натиснути на Блінкена»

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що, «найбільш імовірно, удар було нанесено ЗСУ з метою випросити більше зброї». Володимир Зеленський нібито вирішив «так натиснути на Блінкена». Також вони називають Костянтинівку «великим селом». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Російські військові 6 вересня 2023 року обстріляли місто Костянтинівка Донецької області. Як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ України, внаслідок ракетного удару росіянами по ринку в Костянтинівці загинуло 16 осіб, поранено — 33. 

Під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен у Києві Володимир Зеленський наголосив: «Це ще один черговий навмисний теракт Російської Федерації». Також він прокоментував російські заяви про нібито український літак, який «не туди попав»: «Це абсолютна брехня. Ми розуміємо, що там відбувається і з яких видів (озброєння) вони вдарили по нас».

Агітпроп намагається перекласти відповідальність за дії росіян на українців, мовляв, це Україна сама завдала ракетного удару по Костянтинівці, залякати громадян нашої держави. Також у такий спосіб російські пропагандисти мають намір спонукати українців тиснути на владу, щоб зупинити контрнаступ чи вимагати мирних переговорів. Раніше ми писали про те, що росіяни поширили інформацію, буцімто ракетного удару по Костянтинівці завдали українські військові.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись