Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французьке видання Franc-Tireur опублікувало обкладинку із Зеленським біля будинку, складеного з тіл українських військових

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють обкладинку нібито французького видання Franc-Tireur із заголовком «Будинок, який побудував Зеленський». На ній зображено Володимира Зеленського, що стоїть біля дверей будівлі, та закривавлені тіла українських військових. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Видання з такою обкладинкою не існує, а 95-й номер видання насправді має інакшу обкладинку, яка опублікована на сайті журналу.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Володимира Зеленського. Російські пропагандисти систематично публікують фейкові обкладинки відомих іноземних видань, аби показати, що Захід нібито глузує з України, а Зеленський винен у війні, бо не хоче її зупинити. Раніше ми спростовували фейк про те, що американське видання Chronicles опублікувало обкладинку про перевагу Росії над Україною в авіації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись