Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Арешт Коломойського — це «цирк», яким Зеленський відвертає увагу та показує США і Європі, що бореться з корупцією

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Володимир Зеленський влаштував «цирк», арештувавши Ігоря Коломойського. Це відбувається буцімто з метою показати українцям, що недоторканних немає, росіянам — що в Україні справжня демократія, а громадянам США та Європи — що Україна бореться з корупцією. «Шоумени київського режиму влаштовують цирк для бідних і малоосвічених», — пишуть аноніми. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту EUvsDiSiNFO. Агітпроп намагається дискредитувати антикорупційні заходи в Україні, які проводять, аби країна отримала членство в ЄС. Арешти та звільнення відомих в Україні осіб, зокрема олігарха Ігоря Коломойського, — один із подібних заходів у межах цієї кампанії.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українську владу та висміяти Президента України, апелюючи до його акторського минулого. Антикорупційні ініціативи, що наразі проводяться, спростовують наратив російських пропагандистів про те, що Україна — найбільш корумпована держава. Раніше ми пояснювали меседж, що міжнародну підтримку України зменшують через корупцію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись