Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Командир «Азову» Денис «Редіс» Прокопенко повторно потрапив у полон

У кремлівських медіа та російському сегменті фейсбуку поширюють інформацію про те, що командир «Азову» Денис «Редіс» Прокопенко, який повернувся з Туреччини після екстракції з російського полону, нібито повторно 18-19 серпня потрапив у полон. Вони посилаються на російського пропагандиста Семена Пегова. Прокопенка буцімто взяли полонили поблизу селища Мала Таволжанка. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У телеграм-каналі російського пропагандиста, на якого посилаються користувачі соцмереж та прокремлівські медіа, немає інформації про повторне потрапляння Прокопенка в полон. Також не існує селища з назвою Мала Таволжанка; схоже за назвою — Тавільжанка, село у Дворічанській селищній громаді Куп'янського району Харківської області. До того ж 23 серпня, до Дня Державного прапора України на офіційних сторінках «Азова» з'явилася свіжа фотографія з Прокопенком.

У такий спосіб російський агітпроп намагається посіяти паніку та зневіру серед українських військовослужбовців та цивільних. Ворог прагне деморалізувати українців. Раніше ми спростовували фейк про те, що Києво-Печерську лавру заселять військовослужбовцями батальйону «Азов».

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись