Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна отримає винищувачі F-16 після завершення війни

У російських медіа, анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, та в російському сегменті соцмережі «Х», раніше відомої як «Твіттер», поширюють інформацію про те, що «Україні не варто радіти», оскільки винищувачі F-16 вона нібито отримає лише після завершення війни. Автори посилаються на матеріал, опублікований на нідерландському сайті GeenStijl. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Політичне керівництво Нідерландів неодноразово заявляло про те, що Україна отримає F-16 після виконання необхідних умов. У пресрелізі на сайті уряду йдеться про те, що Данія та Нідерланди зможуть передати F-16 після навчання українських пілотів, налагодження логістичних процесів та будівництва необхідної інфраструктури. На думку Міністра оборони Нідерландів Кайси Оллонгрена, навчання українських військових, найімовірніше, триватиме від 6 до 8 місяців.

Щодо нідерландського сайту GeenStijl, на який посилається агітпроп, то він є одним із популярних політичних блогів серед скептиків. Блог неодноразово потрапляв у скандали, а в минулому виступав проти Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати західних партнерів та посіяти зневіру серед українських військових та цивільних. Мовляв, захід виділяє допомогу, проте невчасно, отже, у війні проти Росії не вийде перемогти. Раніше ми спростовували маніпуляцію про те, що Україна збирається атакувати по хасидах в Умані, аби отримати ізраїльську систему ППО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись