Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк За 1,5 року війни проти Росії в Україні загинуло понад 10 000 поляків

Кремлівські медіа з посиланням на польське видання Mysl Polska поширюють інформацію про те, що в Україні за 1,5 року війни проти Росії загинуло понад 10 000 поляків — резервістів, військовослужбовців, яких відправили на війну, назвавши «добровольцями». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. На сайті Mysl Polska немає публікацій на цю тему, хоча видання неодноразово публікувало російські фейки. Проте журналіст Матеуш Піскорський спростував інформацію, заявивши: «Я пояснюю своїм російським колегам: матеріалу, який вони нібито цитують, не існує. Варто перевірити джерела, а не ризикувати іміджем тих небагатьох польських ЗМІ, які об’єктивно пишуть про нинішню війну і не приєднуються до хору русофобів». Також він додав, що вони не мають інформації стосовно втрат польських військових, ба більше, за його словами, їх не знає навіть Міноборони Польщі.

У такий спосіб агітпроп намагається посіяти паніку та зневіру серед поляків та українців, розбрат у стосунках між двома державами. Раніше ми спростовували фейк про те, що Польща просить відкрити кордон із Росією для торгівлі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись