Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють відео зі збитим літаком, на борту якого нібито був Євгеній Пригожин

В американському сегменті фейсбуку та соцмережі «Х», раніше відомої як «Твіттер», в українському і російському сегменті тіктоку поширюють відео, на якому нібито зафіксовано момент збиття літака Embraer, що належить ватажку ПВК «Вагнер» Євгенію Пригожину. Літак розбився 23 серпня 2023 року біля села Куженкіно Бологівського району Тверської області. На борту з ним також перебував командир групи Дмитро Уткін. Це — неправда.

Фактчекери видання Reuters дослідили кейс. На відео зафіксовано падіння іншого літака, яке сталося за два місяці до 23 серпня. Вперше це відео з’явилося 24 червня 2023 року, на ньому зображено авіакатастрофу у Воронезькій області Росії під час припинення повстання «Вагнера». На відео знято падіння Іл-22 біля Кантемирівки.

Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що боєць ПВК «Вагнер» виклав фото, яке доводить, що він на польському кордоні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись