Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Командир «Азову» Денис «Редіс» Прокопенко повторно потрапив у полон

У кремлівських медіа та російському сегменті фейсбуку поширюють інформацію про те, що командир «Азову» Денис «Редіс» Прокопенко, який повернувся з Туреччини після екстракції з російського полону, нібито повторно 18-19 серпня потрапив у полон. Вони посилаються на російського пропагандиста Семена Пегова. Прокопенка буцімто взяли полонили поблизу селища Мала Таволжанка. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У телеграм-каналі російського пропагандиста, на якого посилаються користувачі соцмереж та прокремлівські медіа, немає інформації про повторне потрапляння Прокопенка в полон. Також не існує селища з назвою Мала Таволжанка; схоже за назвою — Тавільжанка, село у Дворічанській селищній громаді Куп'янського району Харківської області. До того ж 23 серпня, до Дня Державного прапора України на офіційних сторінках «Азова» з'явилася свіжа фотографія з Прокопенком.

У такий спосіб російський агітпроп намагається посіяти паніку та зневіру серед українських військовослужбовців та цивільних. Ворог прагне деморалізувати українців. Раніше ми спростовували фейк про те, що Києво-Печерську лавру заселять військовослужбовцями батальйону «Азов».

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join