Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Києво-Печерську лавру заселять військовослужбовцями батальйону «Азов»

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, повідомили, що Києво-Печерську лавру заселять військовослужбовцями батальйону «Азов», які будуть «кричати, матюкатися, смоктати вже легалізовану наркоту, пиячити, глумитися, вчиняти свавілля». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» представили програму для військовослужбовців «Духовне відновлення культурою». Протягом 7 днів військові та капелани спілкуватимуться з духовенством, істориками, мистецтвознавцями, археологами тощо. У межах цієї програми капелани проживатимуть у приміщеннях Національної академії керівних кадрів культури та мистецтва. Отже, мова не йде про заселення військовослужбовців на постійній основі або передавання лаври ЗСУ.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати військовослужбовців «Азову» та розколоти суспільство через релігію. Раніше ми спростовували фейк про те, що НАТО може залучити батальйони «Азов» і «Кракен» для придушення протестів у Франції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись