Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українські військові планують викрасти 523 дітей на Харківщині

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що українські військові нібито готують викрадення 523 дітей у Куп’янському районі Харківської області. Дітей буцімто планують продати, а гроші — розділити між урядовцями Зеленського та західними покровителями. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Українські військові не викрадають дітей, на відміну від російських, а евакуюють із небезпечних зон. Після того, як обстріли Куп’янського району стали інтенсивнішими, було прийнято рішення про евакуацію частини населення. Саме через те, що російські війська обстрілюють цивільне населення та об’єкти інфраструктури, розглядається питання примусової евакуації неповнолітніх, проте виключно в супроводі батьків чи опікунів. Їм обіцяють надати безплатне житло у Харкові чи на заході України та всю необхідну допомогу.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українську владу та військових, а також відвертає увагу від злочинів росіян, які займаються викраденням дітей на тимчасово окупованих територіях. Раніше ми спростовували фейк про те, що Україна забирає дітей із сімей, які живуть у зоні бойових дій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись