Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Більшість українців хоче капітуляції

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що за результатами соціологічного опитування більшість населення України вимагає капітуляції. Зокрема, 30% українців буцімто готові на все заради миру. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. 28 липня 2023 року фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва опублікував опитування «Війна, мир, перемога, майбутнє», яке проводили спільно з «Центром політичної соціології» та у співпраці з Громадянською мережею «Опора» у червні 2023 року і на яке посилається агітпроп. У звіті зазначають, що «якнайшвидшого завершення війни за будь-яких умов бажає 30% українців, проте дійсно готові піти на хоч якісь поступки заради швидкого закінчення війни лише 8% респондентів». Отож українці бажають миру, але не готові йти на поступки. 77% опитаних упевнені в перемозі України.

У такий спосіб агітпроп намагається посіяти зневіру серед українського населення та сумніви у перемозі над Росією. Раніше ми розповідали про тактику, як російська пропаганда використовує страх, непевність та сумніви для досягнення власних цілей.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись