Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Більшість українців хоче капітуляції

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що за результатами соціологічного опитування більшість населення України вимагає капітуляції. Зокрема, 30% українців буцімто готові на все заради миру. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. 28 липня 2023 року фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва опублікував опитування «Війна, мир, перемога, майбутнє», яке проводили спільно з «Центром політичної соціології» та у співпраці з Громадянською мережею «Опора» у червні 2023 року і на яке посилається агітпроп. У звіті зазначають, що «якнайшвидшого завершення війни за будь-яких умов бажає 30% українців, проте дійсно готові піти на хоч якісь поступки заради швидкого закінчення війни лише 8% респондентів». Отож українці бажають миру, але не готові йти на поступки. 77% опитаних упевнені в перемозі України.

У такий спосіб агітпроп намагається посіяти зневіру серед українського населення та сумніви у перемозі над Росією. Раніше ми розповідали про тактику, як російська пропаганда використовує страх, непевність та сумніви для досягнення власних цілей.

War
Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join