Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Білорусі арештували ватажка ПВК «Вагнер» Пригожина та передали його НАТО

У фейсбуці на сторінці освітнього та документального каналу поширили відео, в якому розповідають, що ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина заарештували в Білорусі. Нібито президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав заарештувати Пригожина і передати його НАТО. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Check Your Fact. Найманці ПВК «Вагнер» перебувають у Білорусі та навчають білоруських військових, а Лукашенко не віддавав наказу заарештувати ватажка Пригожина. Ні в НАТО, ні в МЗС Білорусі не підтвердили, що Пригожина заарештували і передали НАТО. 

В Інституті вивчення війни (ISW) 10 серпня зазначили, що «Вагнер» продовжує свою присутність на об’єктах у Білорусі, і за чутками, статус виведення угруповання до Росії залишається неясним.

У такий спосіб агітпроп намагається переконати весь світ у тому, що між Лукашенком, Путіним та Пригожиним є конфлікт, а білорусів — відбілити, нібито вони не причетні до війни. Раніше ми спростовували фейк, що Держсекретар США привітав Пригожина із взяттям Бахмута.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись