Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Білорусі арештували ватажка ПВК «Вагнер» Пригожина та передали його НАТО

У фейсбуці на сторінці освітнього та документального каналу поширили відео, в якому розповідають, що ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина заарештували в Білорусі. Нібито президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав заарештувати Пригожина і передати його НАТО. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Check Your Fact. Найманці ПВК «Вагнер» перебувають у Білорусі та навчають білоруських військових, а Лукашенко не віддавав наказу заарештувати ватажка Пригожина. Ні в НАТО, ні в МЗС Білорусі не підтвердили, що Пригожина заарештували і передали НАТО. 

В Інституті вивчення війни (ISW) 10 серпня зазначили, що «Вагнер» продовжує свою присутність на об’єктах у Білорусі, і за чутками, статус виведення угруповання до Росії залишається неясним.

У такий спосіб агітпроп намагається переконати весь світ у тому, що між Лукашенком, Путіним та Пригожиним є конфлікт, а білорусів — відбілити, нібито вони не причетні до війни. Раніше ми спростовували фейк, що Держсекретар США привітав Пригожина із взяттям Бахмута.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join