Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни розсилають українським військовим повідомлення в Signal із закликом здаватися в полон

Українські користувачі додатку Signal, що популярний у військовослужбовців, отримують повідомлення із закликом здаватися в полон. Нібито за певною частотою українські військові можуть добровільно «обрати життя».

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Агітпроп змавпував український проєкт «Хочу жить», що з’явився у 2022 році завдяки Головному управлінню розвідки Міноборони України, де росіяни можуть здатися в полон. Доступ до табору полонених в Україні мають Червоний Хрест, ЗМІ, а ще він відповідає стандартам Женевської конвенції.

Проте українців, що перебувають у російському полоні, катують, вчиняють психологічне насильство, а міжнародні організації не мають доступу до місць їх утримання. Росіяни також вчиняють масові вбивства. Як повідомило ГУР, «28 липня на території колишньої виправної колонії №120 в місті Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух». Внаслідок цього загинули українські полонені. Станом на 28 липня 2023 року з 59 повернутих тіл загиблих людей ідентифікували 52.

Агітпроп намагається відвернути увагу та зняти з себе відповідальність за катування, неналежне поводження та вбивства українських військовополонених, мовляв, вони створили всі умови для безпечної здачі в полон. Раніше ми спростовували фейк про те, що командир «Азову» Денис «Редіс» Прокопенко повторно потрапив у полон.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join