Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Празький стрілець» нібито виявився українцем

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що чоловік, який влаштував стрілянину в Карловому університеті (Прага, Чехія), буцімто виявився етнічним галичанином, емігрантом з України. Відповідно до тверджень пропагандистів, чеські ЗМІ намагаються цей факт не озвучувати, оскільки в країні начебто вже скоєно українцями занадто багато тяжких злочинів. Це — фейк. 

Експерти з Центру протидії дезінформації при РНБО опрацювали цей кейс. Вони зʼясували, що інформацію про звʼязок стрільця з Україною вже спростував очільник МВС Чехії Віт Ракушан, заявивши на одному зі своїх брифінгів, що «стрілець, Давид Козак, від народження чех, який зростав у чеській родині… не мав бодай якихось стосунків з Україною». 

Російські пропагандисти намагаються культивувати в іноземців упереджене ставлення до українських біженців за кордоном, поширюючи фейкову інформацію на цю тему в мережі. Мовляв, «у всіх бідах світу винні українці». Раніше ми спростовували інформацію, що у Вроцлаві нібито встановили ганебний памʼятник українським біженцям у вигляді гнома.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись