Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українських чоловіків нібито заманюють у «військкомати» завдяки оголошенням про надання допомоги

У проросійському сегменті соцмереж поширюють інформацію, нібито в Чернігові придумали «робочу схему» мобілізації. Мовляв, на оголошеннях, у яких пропонується допомога людям у скрутному становищі, вказано номер телефону Чернігівського обласного військового комісаріату. Втім це — фейк. 

Фактчекери з Укрінформу проаналізували цю інформацію. Наразі в Україні функціонують територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), які повністю замінили військкомати, про які нібито згадується в «оголошеннях».

У коментарі Укрінформу представники Чернігівського обласного ТЦК та СП наголосили, що першим центром країни стала саме їх установа. «28 грудня 2018 року було офіційно підписано наказ №1 установи. Ця дата, відповідно, є днем заснування Чернігівського обласного ТЦК та СП разом з міським та районними ТЦК та СП всієї області», — повідомили в центрі. Крім того, номер телефону, який вказали пропагандисти, також не є дійсним. Актуальний номер телефону Чернігівського обласного ТЦК та СП можна знайти на їхній офіційній сторінці у фейсбуку

Агітпроп прагне дискредитувати мобілізаційний процес, тому створює фейки на цю тему. Раніше ми спростовували інформацію, що в Україні нібито закликають людей мобілізуватися до лав ЗСУ цілими сімʼями. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись