Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В одному з індійських видань нібито пророкують 2024 рік трагічним для України

Прокремлівські пропагандисти поширюють інформацію, що буцімто індійське сатиричне видання Rodip Reb 16 грудня випустило номер, на обкладинці якого розміщена розбита ялинкова прикраса в кольорах українського прапора. Крім того, на обкладинці міститься текст: «Затягнуті у морок: трагічні перспективи України у 2024 році». Втім це — фейк. 

Фактчекери з грузинського проєкту «Детектор міфів» зʼясували, що насправді такого індійського сатиричного видання як Rodip Reb не існує й ніколи не існувало, а фото з нібито обкладинкою з журналу — фейкове. Розслідувачі також зазначають, що світлину з розбитою прикрасою в кольорах прапора України поширюють лише російськомовні користувачі в соцмережах, а ймовірним першоджерелом поширення є Олеся Лосєва — російська пропагандистка, яка раніше вже розповсюджувала несправжні світлини для дискредитації України. 

Агітпроп регулярно створює фейкові обкладинки провідних світових журналів або вигадує їх, щоб заплямувати репутацію України на міжнародній арені. Ми неодноразово спростовували фейки на цю тему

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись