Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake «Празький стрілець» нібито виявився українцем

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що чоловік, який влаштував стрілянину в Карловому університеті (Прага, Чехія), буцімто виявився етнічним галичанином, емігрантом з України. Відповідно до тверджень пропагандистів, чеські ЗМІ намагаються цей факт не озвучувати, оскільки в країні начебто вже скоєно українцями занадто багато тяжких злочинів. Це — фейк. 

Експерти з Центру протидії дезінформації при РНБО опрацювали цей кейс. Вони зʼясували, що інформацію про звʼязок стрільця з Україною вже спростував очільник МВС Чехії Віт Ракушан, заявивши на одному зі своїх брифінгів, що «стрілець, Давид Козак, від народження чех, який зростав у чеській родині… не мав бодай якихось стосунків з Україною». 

Російські пропагандисти намагаються культивувати в іноземців упереджене ставлення до українських біженців за кордоном, поширюючи фейкову інформацію на цю тему в мережі. Мовляв, «у всіх бідах світу винні українці». Раніше ми спростовували інформацію, що у Вроцлаві нібито встановили ганебний памʼятник українським біженцям у вигляді гнома.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join