Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Вроцлаві нібито встановили памʼятник українським біженцям у вигляді гнома

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що в Польщі, у місті Вроцлаві, яке славиться своїми вуличними гномами, їх колекцію поповнили новою скульптурою — біженцем-чоловіком з українським паспортом і валізою. Втім це — фейк. 

Розібрати цей кейс узялися фахівці з проєкту «Без брехні». Вони зʼясували, що жодних офіційних публікацій про встановлення такої фігурки у Вроцлаві не існує. Втім у березні 2023 року там справді встановили гномів, пов'язаних з Україною, — це біженка з дитиною на руках та валізою, а також волонтер. У такий спосіб поляки висловили подяку тим, хто допомагає українським біженцям після 24 лютого 2022 року.

Пропагандисти намагаються створити враження, що українцям ніхто не радий за кордоном і що вони нікому не потрібні. Саме тому росіяни вдалися до фейку з таким «ганебним памʼятником» у Вроцлаві. Раніше ми спростовували інформацію, що Польща нібито скасувала виплати для українських біженців з 1 січня 2024 року

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись