Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові нібито відходять з позицій поблизу Білогорівки

Російські телеграм-канали поширюють відеоролик користувача тіктоку під нікнеймом «shket057», в якому буцімто бійці 167 бригади Сил оборони України неорганізовано відходять із займаних позицій поблизу Білогорівки. Мовляв, такі дії пов'язані з відсутністю постачання ресурсів, необхідних для боротьби на полі бою. Втім це — фейк.

У Центрі протидії дезінформації експерти проаналізували це відео. Вони зʼясували, що профіль, з якого було поширено відеоролик, дублює справжню сторінку користувача «shket057», а на ній цього відео немає. Крім того, у цьому випадку важливий також той факт, що 167 бригади в Збройних силах України немає. 

Для більшої правдоподібності пропагандисти створюють фейкові акаунти в тіктоці, де поширюють свою брехню від імені українських військових. Мета таких дій — деморалізувати населення України, посіяти паніку серед нього та запевнити всіх навколо в успіхах армії Росії на полі бою. Росіяни також поширювали інформацію, що Україна нібито перейшла в оборону по всій лінії фронту, втім це виявилося маніпуляцією слів Ганни Маляр — ексзаступниці міністра оборони України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись