Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна нібито сама відмовилася від припинення війни

Таку інформацію поширюють проросійські ресурси. Агітпроп посилається на інтервʼю голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, який буцімто сказав, що в Україні могли зупинити війну, погодившись на нейтральний, позаблоковий статус, який пропонувала Росія. Проте натомість представники України «відкинули мир» і «прирекли сотні тисяч своїх громадян на смерть». Це — маніпуляція. 

Цей кейс опрацювали фактчекери з проєкту StopFake. Вони зʼясували, що Арахамія заявляв, що Україна справді не погодилася на позаблоковий статус, запропонований Росією, але на це були обʼєктивні причини. По-перше, до обіцянок Росії вивести війська і не вступати більше у воєнні дії з Україною немає ніякої довіри, а по-друге, треба було б змінювати Конституцію України, оскільки шлях до НАТО записаний саме там. 

Росіяни впродовж усієї війни просувають тезу, що Україна буцімто сама не погоджується на мир. Таким чином Кремль хоче показати, що першопричиною збройної агресії нібито були дії України, які «спровокували» Росію на війну, і що насправді «миротворцем» є саме російський уряд. Мета такого наративу — спростувати, що війну розпочала якраз Росія і що саме Росія винна в усіх злочинах, скоєних проти українського народу. 

• Читайте також: 90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись