Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США нібито попросили в України повернути танки Abrams, щоб врятувати їх імідж

У мережі почали поширювати інформацію, буцімто міністр оборони США Ллойд Остін під час свого візиту до Києва 20 листопада запропонував Україні обміняти американські танки Abrams на німецькі Leopard у співвідношенні 1 до 4. Тобто, за сім американських танків Україні нібито було обіцяно 28 німецьких. Така заява пояснюється тим, що нібито низька ефективність Abrams може завдати «серйозних репутаційних втрат цим танкам по всьому світу», — американці ж хотіли б уникнути цього. Це — фейк. 

Насправді Ллойд Остін під час свого візиту не пропонував Україні обміняти американські танки Abrams на Leopard. Про це не згадується в жодному провідному світовому медіа, а сама інформація була поширена здебільшого в російських або проросійських ЗМІ. Натомість Ллойд Остін тоді заявляв, що «Сполучені Штати разом із їхніми союзниками та партнерами продовжуватимуть підтримувати нагальні потреби України на полі бою та довгострокові оборонні потреби». Під час візиту голова Пентагону також оголосив про новий пакет військової допомоги Україні вартістю в 100 млн доларів, але про жодні побоювання щодо втрати іміджу танків Abrams внаслідок невдалих дій українських воїнів на полі бою не йшлося.

Поширюючи дезінформацію, як у цьому випадку, агітпроп має на меті дискредитувати міжнародну підтримку партнерів України у війні проти Росії. Крім того, пропагандисти ціляться на те, щоб переконати всіх навколо, буцімто російські військові мають перевагу на полі бою, а поразка України є питанням часу. 

Раніше міністр оборони Ллойд Остін говорив про те, що українські захисники надзвичайно ефективно використовують західну зброю, а у відповідь на це Росія посилює агресію проти мирного населення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись