Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща нібито скасувала виплати для українських біженців з 1 січня 2024 року

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах та інших соцмережах, поширюють фейкову інформацію про те, що Польща нібито скасовує виплати українським біженцям з 1 січня 2024 року. Мовляв, Польща була адвокатом України в Європейському Союзі, але Зеленському швидко вдалося перетворити друга у ворога. Як «доказ» такого рішення користувачі додають знімок екрана новини від 17 листопада 2023 року буцімто з офіційного сайту польського уряду.

Фахівці проєкту StopFake виявили, що поширювана інформація не відповідає дійсності. Вони зайшли на відповідний сайт польського уряду. Там існує окрема сторінка для громадян України, яка містить офіційну інформацію для біженців українською мовою. Серед опублікованих там новин немає інформації про те, що уряд Польщі ухвалив рішення з 1 січня скасувати соцвиплати для біженців. До цього часу актуальними залишаються публікації, в яких можна ознайомитися з усіма чинними програмами допомоги. Вивчаючи цей сайт, вони також знайшли ту саму картинку, за допомогою якої агітпроп створив фейковий знімок екрана. У новині «Життя та робота в Польщі – 2022» використано те саме зображення, що і в поширюваних пропагандистами неправдивих повідомленнях. Крім того, у відредагованому «оголошенні» агітпроп припустився помилки: слово «припинюється» українською треба писати «припиняється». Ця помилка вказує на ймовірну недостовірність інформації. 

Аналітики StopFake наголошують, що польський уряд справді публічно заявляв про можливе скорочення допомоги українським біженцям. У жовтні 2023 року представник польського уряду Пьотр Мюллер в інтерв'ю агентству PAP повідомив, що рішення, визначені законом про допомогу українцям, ймовірно, втратять чинність у першому кварталі наступного року, і висловив надію, що «просто не знадобиться їх продовжувати». Втім станом на зараз уряд Польщі не заявляв, що з 1 січня всі виплати українським біженцям будуть припинені.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть посварити поляків та українців, а також викликати недовіру українців не лише до польського уряду, а й до українського. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші фейки, де фігурує Польща. Велика кількість вигадок російського агітпропу саме про цю країну зумовлена зокрема й високим рівень підтримки для України з початку повномасштабного вторгнення. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись