Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Луцьку викрили нарколабораторію, де нібито працюють військовослужбовці

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, поширили інформацію, нібито в Луцьку правоохоронці викрили діяльність нарколабораторії, в якій, за їхніми словами, працювали військовослужбовці 14-ї окремої механізованої бригади. Це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що у фейку пропагандисти посилаються на оригінальну статтю із сайту «Волинські новини» за 9 листопада 2023 року. У ній ідеться про те, що 8 листопада поліція Волинської області викрила діяльність нарколабораторій. Проте, по-перше, у цій статті немає згадки про військовослужбовців 14-ї окремої механізованої бригади. По-друге, пропагандисти стверджують, що лабораторії були викриті в Луцьку, хоча начальник управління боротьби з наркозлочинністю у Волинській області Олег Зубко заявив, що обшуки проводилися в Житомирській та Київській областях. По-третє, жодне з джерел не підтверджує причетність військовослужбовців 14 ОМБр до виявлених лабораторій.

Фактчекери також виявили кілька публікацій в інших медіа про цю операцію Національної поліції, і в жодній з них не згадуються військові з 14-ї окремої механізованої бригади.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати Збройні сили України. Мовляв, солдати не можуть пережити побачене на війні та інтегруватись в українське суспільство. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки з подібним меседжем, зокрема про те, що військові нібито масово скуповують антидепресанти. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись