Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Волинянам нібито треба зібрати не менше 200 літрів крові через «колосальні втрати»

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, стверджують, що волинянам нібито потрібно зібрати не менше 200 літрів крові для поранених з 14-ї бригади ЗСУ, яка воює під Куп’янськом. Про це буцімто написало регіональне медіа «ВолиньPost». Проте виявлено, що дані є фейковими, а спекуляції про «колосальні втрати» не підтвердились. 

На кейс звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що на початку листопада «ВолиньPost» справді опублікувало заклик до волинян здати кров для підтримки військовослужбовців. Зокрема, КП «Володимирське територіальне медичне об’єднання» повідомило, що Володимирський відділ трансфузійної допомоги справді потребує донорської крові усіх груп та резус-фактору «мінус». Проте в оригінальному дописі не було вказано обсягу потреби в крові або вагу донора, а скриншот новини був відредагований.

Фактично донор повинен важити не менше 50 кг, а не 200 кг, як зазначено у фейковому повідомленні. Крім того, мінімальний розмір дози забору крові від одного донора становить 450 мл, і ця цифра не вказує на реальну потребу військових. Тому висновки про «400 поранених» та «колосальні втрати» є непідтвердженими.

Фахівці VoxCheck зазначають, що система донорства працює ефективніше, коли донори здають кров регулярно, а не лише в разі надзвичайних обставин. На даний момент в Україні існує система планового донорства для підтримки сталого рівня запасів крові. Необхідність у донорській крові може змінюватися залежно від обставин, тож Міністерство охорони здоров'я, Український центр трансплант-координації та центри крові можуть використовувати різні механізми комунікації з громадянами.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб створити хибне враження провалу України на полі бою. Усе це для того, щоб змусити українське суспільство погодитись на завершення війни на умовах Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись