Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито визнав, що російську агресію «підтримує» більша частина світу

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, почали розповсюджувати інформацію, засновану на інтерв'ю президента України Володимира Зеленського британському виданню The Sun. Мовляв, він визнав, що російську агресію «підтримує» більша частина світу, а інтереси України відстоюють «у кращому випадку 14 країн». Окрім того, за їхніми словами, Зеленський нібито визнав «неспроможність України протистояти воєнним діям, які веде Росія». Це  маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що насправді президент України в інтерв'ю The Sun звинуватив Путіна у «розпалюванні вогню» по всьому світу, який ризикує вийти з-під контролю, і додав, що напад ХАМАСу на Ізраїль був «великим бажанням» Росії. За словами Зеленського, Росія планує продовжувати дестабілізацію ситуації у світі, і наступними під ударом можуть опинитися Балкани. За його словами, це триватиме, поки російський режим не буде зупинений і покараний.

Зеленський справді зауважив, що Росія поки «не відчуває, що весь світ проти неї», але він не стверджував, що російську агресію «підтримує» більша частина світу. Натомість Генеральна Асамблея ООН абсолютною більшістю засудила російське повномасштабне вторгнення в Україну: резолюцію «Агресія проти України» підтримала 141 країна, і лише п'ять делегацій  тоталітарних Росії, Білорусі, КНДР, Сирії та Еритреї  проголосували проти. Крім того, Європейський парламент 23 листопада 2022 року проголосував за резолюцію, у якій Росію оголошено державою-спонсором тероризму за широкомасштабне вторгнення окупантів на територію України. На місяць раніше  13 жовтня 2022 року  ПАРЄ прийняла резолюцію, в якій також оголосила російський режим терористичним. Крім того, 13 жовтня 2023 року ПАРЄ рекомендувала державам-членам Ради Європи визнати Путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну і припинити всі контакти з ним. Усі ці рішення міжнародних інституцій  наслідки російської агресії, які також наочно демонструють безпрецедентну підтримку України провідними демократичними країнами.

Президент Володимир Зеленський також у цьому інтерв'ю не робив жодних заяв про «неспроможність» України протистояти Росії. 

Пропагандисти поширюють такі маніпуляції, щоб особисто дискредитувати Зеленського та звинуватити його у «зраді» інтересів громадян України. Мовляв, треба припиняти війну на умовах Росії, і це визнає навіть президент України. «Детектор медіа» неодноразово спростовував вигадки пропагандистів, спрямовані на особисті атаки проти Зеленського. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись