Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні виник дефіцит антидепресантів, бо українські військові масово скуповують їх

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, публікують інформацію, нібито зараз в Україні неможливо купити антидепресанти через дефіцит таких препаратів. Мовляв, після повернення з фронту українські військові «змітають» їх з аптек. Це — фейк.

Під час пошуку антидепресантів в українських аптеках навіть онлайн можна знайти точні адреси аптек, де можна їх купити на цей момент. Йдеться не про наявність лише кількох найменувань, а про широкий вибір антидепресантів. Ба більше, навіть якби подібний дефіцит справді виник, підтвердити те, чи саме військові його спровокували, чи ні, неможливо. Цивільні, що проживають у постійному стресі в умовах війни, також можуть купувати подібні препарати, а антидепресанти навіть є у списку ліків, що надаються за державною програмою «Доступні ліки». 

У такий спосіб російські пропагандисти хочуть дискредитувати українські Збройні сили та деморалізувати українське суспільство. Мовляв, українські солдати не витримують, а отже треба здаватися і йти на перемовини. 

Насправді ж тема ментального здоровʼя як військових, так і цивільних під час війни є доволі важливою. Однак російська пропаганда стигматизує її. Нібито піклуватися про своє психічне здоровʼя — справа «слабаків». Однак травми від пережитого під час війни можуть заважати поверненню до нормального життя. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись