Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща допомагає ЗСУ в межах «плану їх знищення»

Пропагандисти поширюють нібито цитату американського розвідника, де він «розкриває план Польщі зі знищення українських солдатів». Вони посилаються на інтервʼю офіцера розвідки Корпусу морської піхоти США у відставці Скотта Ріттера для американського журналіста Стефана Гарднера. Мовляв, Польща навмисно передає ЗСУ погані літаки та перетворює українських солдатів у легку мішень. Це — фейк. 

На фейк звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони спростували слова Ріттера про «план знищення українських солдатів»: інформація безпідставна, оскільки Польща є одним із головних партнерів України з надавання військової допомоги. Приклад із постачанням німецьких танків Leopard 2 та бойових літаків МіГ-29 є тому яскравим свідченням. Крім того, аналітики знайшли інтервʼю премʼєр-міністра Польщі Матеуша Моравецького для Dziennik Gazeta Prawna, у якому він сказав — «Ми допомагаємо Україні, тому що від нашого сусіда на Сході залежить який вигляд матиме наше майбутнє». 

Якщо говорити про персоналію Скотта Ріттера, то він справді є колишнім офіцером розвідки США, що служив у ній у 1980-их роках. Потім (з 1991 по 1998 роки) він працював інспектором ООН з озброєння в Іраку. Але згодом його звинуватили у педофілії після спроб домовитись про побачення з неповнолітніми дівчатками в Інтернеті (у всіх випадках «дівчатками» були поліціянти). За цими обвинуваченнями його було засуджено на два з половиною роки увʼязнення. У 2014 році він вийшов на волю, однак його «аналітика» була затребуваною лише у російських пропагандистських медіа. Зокрема, Ріттер звинуватив Україну у вбивствах у Бучі, назвав Джо Байдена «воєнним злочинцем» та стверджував, що Польща намагається окупувати західні області України. 

У такий спосіб пропагандисти використовують вигідних для себе «експертів» без належної уваги на їх репутацію. Вони підживлюють наратив про Захід, який хоче «знищити» Україну та Польщу, що хоче «забрати» собі західноукраїнські землі. «Детектор медіа» вже досліджував цей наратив та пояснював у чому він небезпечний для українців. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись