Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Влада створює бази вакансій через різке зростання безробіття

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, публікують інформацію, нібито Президент України своїм указом створив «інформаційні хаби для пошуку роботи громадянами України», беручи до уваги «різке зростання безробіття». Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що скриншот, який використовують автори таких дописів, є підробленням. Зокрема, на ньому зазначено Указ Президента України №127/2023. Його можна легко знайти на сайті Офісу Президента та побачити, що насправді документ стосується призначення О.Камишіна Радником Президента України. Крім того, на сайті взагалі немає указів з інформацією щодо «інформаційних хабів». 

У такий спосіб автори телеграм-каналів намагаються збільшити кількість своїх підписників, вводячи користувачів у оману. Однак цим скористалися і російські пропагандисти, надаючи це як доказ «економічної катастрофи» в Україні. Мовляв, усе так погано, що навіть уряд змушений примусово скеровувати людей на роботу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись