Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія врятувала багато життів, перехопивши американський безпілотник

Таку інформацію поширило Міноборони Росії. У повідомленні йдеться, що Росія врятувала багато життів, перехопивши американський безпілотник BBC США MQ-09, який летів 14 березня над Чорним морем. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що на цьому типі безпілотника справді можуть міститися ракети, проте MQ-9, який здійснював місію в Чорному морі, був без озброєння і не становив жодної загрози для російських літаків.

Також фактчекери звернули увагу на повідомлення, в якому йдеться, що безпілотник США порушив межі повітряного простору Росії.

Таке повідомлення поширило Міноборони Росії. Мовляв, безпілотник, який належить США, виявили у межах тимчасового встановленого зв'язку з проведенням так званої «спецоперації повітряного простору». Це — неправда.

Насправді безпілотник MQ-9 Reaper повітряних сил США здійснював політ у повітряному просторі над Чорним морем, акваторія якого не є «внутрішнім морем» Росії. Насправді Чорне море експлуатується не лише Росією, а й Україною, а також країнами-членами НАТО, й саме тому безпілотник США — країни Північноатлантичного альянсу — має повне право перебувати у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем. 

Фактчекери звернули увагу ще на один фейк, в якому йдеться, що російські винищувачі не вступали в контакт із MQ-9. Мовляв, дрон перейшов у некерований політ із втратою висоти й упав у воду через різке маневрування. Це — неправда. 

Росія й справді не починала вогонь по безпілотнику, проте винищувачі вступили у фізичний контакт з американським БПЛА.

Європейське командування США заявило, що причиною катастрофи безпілотника над Чорним морем стали «небезпечні, непрофесійні та безрозсудні» дії російських льотчиків. Щоб підтвердити свою версію, Європейське командування США виклало відео, отримане з затопленого безпілотника. На зображені видно, що російський СУ-27 скидає на безпілотник паливо, після чого врізається в MQ-9,  пошкодивши пропелер.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись