Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Вроцлаві нібито встановили памʼятник українським біженцям у вигляді гнома

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що в Польщі, у місті Вроцлаві, яке славиться своїми вуличними гномами, їх колекцію поповнили новою скульптурою — біженцем-чоловіком з українським паспортом і валізою. Втім це — фейк. 

Розібрати цей кейс узялися фахівці з проєкту «Без брехні». Вони зʼясували, що жодних офіційних публікацій про встановлення такої фігурки у Вроцлаві не існує. Втім у березні 2023 року там справді встановили гномів, пов'язаних з Україною, — це біженка з дитиною на руках та валізою, а також волонтер. У такий спосіб поляки висловили подяку тим, хто допомагає українським біженцям після 24 лютого 2022 року.

Пропагандисти намагаються створити враження, що українцям ніхто не радий за кордоном і що вони нікому не потрібні. Саме тому росіяни вдалися до фейку з таким «ганебним памʼятником» у Вроцлаві. Раніше ми спростовували інформацію, що Польща нібито скасувала виплати для українських біженців з 1 січня 2024 року

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join