Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща втомилася від українських біженців, тому місцева поліція почала підтримувати Росію та клеїти «Z» на свої машини

У соціальних мережах поширюють відео з польським поліцейським авто, на якому є наліпка — блакитний знак «Z». У таких дописах пишуть, що Польща нібито втомилися від українських біженців, тому почала підтримувати Росію. Меседж про «втому» чи «нелюбов» до українців, які виїхали за кордон, почали просувати ще з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У такий спосіб російська пропаганда прагне дискредитувати союзників України та спровокувати конфлікт усередині українського суспільства.

Насправді буква «Z» на машинах поліції у Польщі означає приналежність до Штабу поліції Варшави і не має відношення до емблеми російських окупаційних військ. Як визначив VoxCheck, таке маркування поліцейських автомобілів у країні використовують щонайменше з 2006 року: позначка «Z» або «ZZ» на польській поліцейській машині означатиме приналежність до Штабу поліції Варшави, позначка «F» або «FF» — до Лодзького воєводства, «Н» або «Y» — до Мазовецького воєводства тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись