Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Польща втомилася від українських біженців, тому місцева поліція почала підтримувати Росію та клеїти «Z» на свої машини

У соціальних мережах поширюють відео з польським поліцейським авто, на якому є наліпка — блакитний знак «Z». У таких дописах пишуть, що Польща нібито втомилися від українських біженців, тому почала підтримувати Росію. Меседж про «втому» чи «нелюбов» до українців, які виїхали за кордон, почали просувати ще з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У такий спосіб російська пропаганда прагне дискредитувати союзників України та спровокувати конфлікт усередині українського суспільства.

Насправді буква «Z» на машинах поліції у Польщі означає приналежність до Штабу поліції Варшави і не має відношення до емблеми російських окупаційних військ. Як визначив VoxCheck, таке маркування поліцейських автомобілів у країні використовують щонайменше з 2006 року: позначка «Z» або «ZZ» на польській поліцейській машині означатиме приналежність до Штабу поліції Варшави, позначка «F» або «FF» — до Лодзького воєводства, «Н» або «Y» — до Мазовецького воєводства тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join