Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Створення ПЦУ стало одним з приводів військового вторгнення в Україну

Українська православна церква московського патріархату звинуватила п’ятого президента України Петра Порошенка та Православну церкву України у нападі Росії на Україну — нібито отримання Томосу про автокефалію та створення ПЦУ стали «одним з приводів військового вторгнення в Україну». Нагадаємо, Томос Україна отримала в 6 січня 2019 року, тоді як Росія вторглася в Україну, окупавала Крим і частини Луганської та Донецької областей ще в 2014 році.

Разом з цим, Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) відреагувала на заяву Української православної церкви московського патріархату, зазначивши, що вона містить висловлювання, що можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів віруючих та виправдання війни РФ проти України. Там нагадали, що ПЦУ є офіційно зареєстрованим релігійним об’єднанням, яке відповідає на запит мільйонів українських православних вірян належати до такої православної Церкви, яка не має афіліації з релігійним об’єднанням на території Росії. У ПЦУ, своєю чергою, звинуватили УПЦ МП у поширенні ідеології «русского міра» в суспільстві: «Її представники десятиліттями послідовно просували, поширювали, підтримували і пропагували як серед своїх вірних, так і в українському суспільстві ідеологію "русского міра" – фундамент і ключове виправдання російської агресії проти нашої держави. Саме ця, панівна тепер у Росії ідеологія фашистського типу, одним з головних творців, натхненників та пропагандистів якої є очільник Московського патріархату Кирил Гундяєв, була і залишається базою для виправдання війни Росії проти України, окупації нашої землі, вбивства наших громадян, руйнування наших міст і сіл, намагання знищити нашу державність та саму ідентичність українського народу».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись